Datum/Tijd
Date(s) - 31-01-2020
10:00 - 12:00

Locatie
Huis van Katoen en Nu

Categorieën


Levenskunst 55+   “75 jaar vrijheid”

Het thema van de OVA-morgens “levenskunst 55+” in het Huis van Katoen en Nu voor de eerste helft van 2020 is “75 Jaar Vrijheid”. Er wordt iedere maand een andere invalshoek op het thema gekozen. Op vrijdagmorgen 31 januari a.s. zijn er twee sprekers: Joop Israël vertelt over Stolpersteine. Gerard Vloedbeld vertelt het verhaal van zijn vader in de oorlog aan de hand van nagelaten geschriften en dagboeken. De morgen begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Aansluitend is er een eenvoudige maaltijd.

Stolpersteine

Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi‘s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De stenen werden lange tijd alle door Demnig zelf met de hand gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project, laat hij zich sinds 2005 ondersteunen door de bevriende beeldhouwer Michael Friedrichs-Friedländer, die de stenen maakt. Demnig plaatst de eerste Stolpersteine in een gemeente nog altijd zelf. Als er vervolgens opnieuw Stolpersteine geplaatst worden, kan dat in overleg door de lokale gemeenschap worden gedaan. Almelo heeft een vrijwilligersgroep die zich actief bezighoudt met het voorbereiden van het leggen van Stolpersteine. De eerste Stolpersteine in Almelo werden gelegd aan de Ootmarsumsestraat 69.

Gerard Vloedbeld

De in 2012 overleden Almelose journalist en historicus Gerard Vloedbeld, wist werkelijk alles over zijn stad en de geschiedenis. Maar er was één ding waar Vloedbeld het niet over wilde hebben: over dat wat hij zelf  meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Toen mijn vader bijna zeven jaar geleden overleed, wist ik dat hij in de oorlog van alles had beleefd”, zegt zijn zoon. Maar er echt over vertellen, dat wilde z’n vader niet. Ook niet als z’n zoon er naar vroeg. Aan de hand van brieven en documenten, vertelt zijn zoon nu wel het levensverhaal van Gerard Vloedbeld.

Leden van de ouderenbonden betalen € 4,00, niet-leden betalen € 6,00, dit is incl. koffie en thee.

Aanmelden (en graag afmelden in voorkomende situaties) bij Hilly van Stuivenberg: hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl

Telefonisch kan ook: bij Cobi Noordhoff: 0546-860948