Workshop verzorgd door Ada Vreman
Eten door de eeuwen heen heeft een fascinerende evolutie doorgemaakt, waarbij cultuur technologie en beschikbaarheid van ingrediënten een grote rol speelden. In de prehistorie
Waren de klokbekervolken en bandbekervolken voornamelijk jagers-verzamelaars, afhankelijk van vuur om hun voedsel te bereiden. Dit was de basis voor de ontwikkeling van koken, wat de smaak en houdbaarheid van voedsel verbeterde.
In de middeleeuwen veranderde de eetgewoonten met de opkomst van de landbouw. Voedsel werd meer divers, met granen, groenten en vlees als basis. Schilderijen zoals “het Melkmeisje” van Vermeer en de werken van Jan Steen laten ons rijkdom en variëteit van het voedsel van die tijd zien, vaak met een nadruk op de alledaagse keuken. Tijdens de Gouden Eeuw werd het eten een belangrijk aspect van de sociale status. Specerijen en exotische ingrediënten uit de koloniën kwamen op de markt, wat leidde tot nieuwe culinaire ervaringen.
Vandaag de dag zijn we getuige van een revolutie in voedselbereiding, van traditionele methoden: (barbecue tot de moderne magnetron/ inductie). Eten blijft een weerspiegeling van onze geschiedenis , cultuur en technologische vooruitgang, met invloed van elk tijdperk op wat we op ons bord hebben.
Ada vertelde alles met bijpassende informatie/foto’s die ze liet rondgaan en na elk tijdperk in de geschiedenis verraste ze ons met een daarbij horend hapje dat we zelf hadden bereid.
Het was een prachtige en gezellige workshop waarvan we veel geleerd hebben.
Janny Middelkamp