Nederlandse zorg is duurste en beste van Europa.

De zorgkosten in Nederland behoren tot de allerhoogste van Europa. Maar we krijgen wel waar voor ons geld. Ook op veel verschillende kwaliteitsindicatoren zit Nederland in de top van Europa. Dat blijkt uit onderzoek dat ZorgWijzer.nl op 24 oktober heeft gepubliceerd.

Per hoofd
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander geeft jaarlijks gemiddeld 5169 euro uit aan zorg. Andere Europeanen, bijvoorbeeld de Belgen met 4434 euro, de Engelsen met 3572 euro of de Portugezen met 1904 euro zijn beduidend goedkoper uit. In het Verenigd Koninkrijk, een land waar mensen gemiddeld meer verdienen dan in Nederland, de zorgkosten per hoofd 31 procent lager uitvallen. Dat komt neer op ruim 130 euro per maand minder. En ook in onze directe buurlanden, Duitsland en België, is zorg goedkoper.

Salaris
Alleen een aantal Scandinavische landen, Zwitserland, Monaco en Luxemburg is duurder. Maar daar hebben inwoners een veel hoger salaris zodat ze de hogere zorgkosten ook makkelijker kunnen opbrengen.

BNP
Ook afgezet als percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP) zijn onze zorgkosten Europese top. Nederland geeft 9,5 procent van het BNP uit aan zorg, zo blijkt uit gegevens van de World Databank. Volgens de OESO is dit zelfs 10,9 procent. Alleen de Verenigde Staten besteden meer van het BNP aan zorg dan Nederland.

Kwaliteitsindicatoren
De Nederlandse zorg is dus duur, maar scoort ook het hoogst op kwaliteit en klantvriendelijkheid. Dat blijkt uit de  Euro Health Consumer Index (EHCI), gepubliceerd door het Zweedse Health Consumer Powerhouse (HCP), een gerenommeerde onderzoeksinstantie. Die is gebaseerd op 48 kwaliteitsindicatoren, , waaronder informatievoorziening, kwaliteit van ziekenhuiszorg, toegankelijkheid en medicijngebruik.
In de analyses is een maximumscore van 1000 punten te halen. Nederland eindigt als beste met 916 punten, gevolgd door Zwitserland (894 punten) en Noorwegen (854). Onze buurlanden, België en Duitsland scoren met respectievelijk 836 punten en 828 punten een stuk minder. Het goedkope stelsel in Engeland scoort slechts 736 punten.

Dit artikel is overgenomen uit SKIPR, het informatiesysteem voor de zorg in Nederland.

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald onder het minimum

Volgens berichtgeving van De Nederlandsche Bank is de gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen in het derde kwartaal van 2016 met 1,5 procentpunt verder gedaald naar 98,1%. Daarmee lag deze dekkingsgraad eind september onder de minimaal vereiste dekkingsgraad. U kunt het bericht van DNB hier lezen. 

Beter Oud

BeterOud is een platform dat organisaties helpt bij het verder ontwikkelen, verspreiden en toepassen van vernieuwingen in de ouderenzorg. Sinds april 2015 is de website van BeterOud online: een verzamel-, vind-, en deelplaats voor alles wat te maken heeft met innovaties van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. BeterOud bestaat uit een website, leergemeenschappen en werkplaatsen. BeterOud is ontwikkeld door MOVISIE en Vilans, is mogelijk gemaakt door ZonMw en komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).

Elke veertien dagen verschijnt een BeterOud nieuwsbrief. die u op de hoogte houdt van de innovatieve projecten en instrumenten voor de zorg en ondersteuning van ouderen. Wanneer u hier klikt, kunt u de nieuwsbrief van oktober lezen. Als u zich wilt abonneren op deze gratis nieuwsbrief, kunt u zich aanmelden op www.beteroud.nl/ouderen/gratis-nieuwsbrief. U vindt daar tevens alle verschenen nieuwsbrieven vanaf begin mei 2015.