Zorg voor eenzame mensen

Het HAN Lectoraat Eerstelijnszorg gaat in opdracht van ZonMw en V&VN een richtlijn ontwikkelen voor wijkverpleegkundigen over de zorg aan (oudere) mensen met eenzaamheidsproblematiek. In de wijk is dringend behoefte aan ondersteuning in de zorg voor eenzame mensen.
lees meer

Intergenerationele innovatie

Studenten uit Nederland, Finland en Turkije gestart met de minor ‘Innovations in an intergenerational society’. Zij gaan in twintig weken op zoek naar innovaties die positief bijdragen aan de wijze waarop de verschillende generaties in onze maatschappij samenleven.
lees meer

Fietstocht Ouderen in Regie

Een twintigtal mensen van Ouderen in Regie in Boxtel fietste langs negen locaties die geschikt zijn om kleinschalige wooninitiatieven voor en door senioren, zowel huur als koop.
lees meer

Zorgwoningen ErfgoedWO2?

Op verzoek van de Stichting Behoud Erfgoed WO2 Gelderland is een bouwplan gemaakt voor twintig zorgwoningen in voormalig hotel Dreyeroord in Oosterbeek. Projectontwikkelaar Amvest wil Dreyeroord slopen en op die plek een zorginstelling bouwen.
lees meer

Dementiehuis zelflerend

Verpleeghuis De Bleerinck in Emmen test in het Dementiehuis van de Toekomst nieuwe technieken uit waarmee dementerende patiënten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. “Door het huis uit te rusten met een zelflerend systeem kunnen we iemands leefstijl analyseren.”
lees meer

Kunst op recept

Bij ouderen zijn bepaalde delen van de hersenen kwetsbaar. Het beste medicijn is de hersenen uit te dagen, nieuwe dingen te doen, die je nooit eerder hebt gedaan. De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert.
lees meer

Nooit te oud voor wandelvoetbal

Op Nationale Ouderendag was Walking Football, oftewel wandelend voetballen, prominent in het nieuws: zes tegen zes, op kleinere velden, met kleine doelen en zonder keepers. ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart (78): “Je mag dus alleen maar wandelen, dus tijdens het wandelen speel je de bal naar de ander.”
lees meer

Vervoer met golfkarretje

Twee betrokken inwoners van Berg en Dal willen een elektrisch golfkarretje in het dorp, om te gebruiken voor het vervoeren van anderen. “Voor een bezoek aan de kapper, de kerk, het gemeenschapshuis, een verjaardag of gewoon een ritje.”
lees meer

Erfenis naar kleinkinderen

Stijgende huizenprijzen, hoge eisen aan een hypotheek en flink wat eigen spaargeld inbrengen. Om dat alles op te lossen heeft de Britse minister van Huisvesting Gavin Barwell pensionado’s opgeroepen om niet hun kinderen, maar hun kleinkinderen alles na te laten.
lees meer

Home Instead veertien vestigingen

CAREGivers (zorgverleners) van Home Instead Thuisservice bieden ‘met gezelschap’, hulp in & om huis en persoonlijke verzorging. Er zijn nu veertien franchiseondernemingen van Home Instead in Nederland.
lees meer